Kindercoaching

Waarom kindercoaching?

In onze maatschappij is het wel eens lastig om niet constant bezig te zijn met alles wat zich om ons heen bevindt: beelden, indrukken, ideeën, advertenties, nieuwe ontwikkelingen, spullen, allerlei keuzes en meningen. Zelf, als volwassene, stellen we ons regelmatig de vraag hoe hiermee om te gaan. Maar een kind bevindt zich hier eveneens middenin en is zich nog niet zo bewust van deze zaken en wat voor invloed het heeft. Onzekerheid en frustratie zijn vaak een gevolg. Daarom kunnen kinderen wel een handje hulp gebruiken.

De natuur als tool:

  • In de natuur krijgt ons hoofd de kans om tot rust te komen
  • De natuurelementen stellen ons in staat tot zintuigelijke ervaringen: wat doet het met je, die warme zon of het stormachtige weer?
  • De natuur stelt ons voor uitdagingen: je wilt uit die regen, maar wat nu als we toch blijven staan? Je durft het donkere bos niet in, maar wat nu als we toch een kijkje nemen?
  • De natuur biedt ons klim- en klauter-objecten: probeer het maar!
  • Er valt eindeloos veel te zien en bij stil te staan van kleine beestjes tot hoge boomtoppen, van bloemetjes op de grond tot stapelwolken in de lucht, van schelpjes in het zand tot pluisjes in de lucht.
  • De natuur bied ons inspiratie en verhalen. En elke dag kunnen we er zelf een verhaal of een kunstwerk bij creëren.

Inhoudelijk

Als (kinder-)coach leer je de juiste vragen te stellen om het kind zelf tot inzichten of actie te laten komen. Dat is natuurlijk lang niet altijd gemakkelijk omdat het soms vooral voor een jong kind moeilijk is om contextueel te denken: oorzaak en gevolg zijn lastige begrippen. Om die reden werk ik graag met een stand-in: dat kunnen zowel poppetjes zijn die iemand voorstellen uit het echte leven alswel een handpop waar kinderen soms makkelijker tegen kletsen. Tekenen is eveneens een middel om wat meer zicht te krijgen op wat zich afspeelt in het hoofd.

Ik hou zoals gezegd van uitdagingen stellen. Maar concreet wordt het pas als je samen kan bepalen wat voor doel er moet worden bereikt. Hiervoor gebruik ik een landkaart waarin we de stapjes daarheen samen doorlopen.

Hoe ziet dat er dan uit?

Ik kom je kind ophalen of je zet je kind bij mijn adres af. Bij slecht weer blijven we in principe buiten. Als het weer echt te slecht is, dan kunnen we altijd bij mij thuis verblijven, zeker ook als we bijvoorbeeld gaan tekenen of een boekje willen lezen. Ik heb daar een speciaal hoekje voor ingericht. Maar in principe kunnen ook dit soort dingen altijd buiten gedaan worden.

Praktisch

Een coachingstraject bestaat uit de volgende contactmomenten:

  • Eerste kennismaking (telefonisch)
  • Intakegesprek met alleen de ouder(s) (indien mogelijk bij jullie thuis)
  • Kennismaking met je kind (locatie in overleg, liefst buiten)
  • Een aantal sessies met je kind (minimaal 2)
  • Zo nodig een tussentijd evaluatiegesprek (kan ook telefonisch)
  • Slotsessie met je kind
  • Eindgesprek (in overleg met of zonder je kind)

De sessies duren 1,5 uur.* 

*ongeveer: deze flexibiliteit wil ik bieden, maar in overleg kan het stipter

De kennismaking is altijd vrijblijvend en gratis. Een kennismaking kan telefonisch en duurt ongeveer 20 minuten.

Het totaal pakket kost €275,00

Kosten extra sessie: € 65,00*

* alle kosten zijn inclusief BTW

Je kunt de kosten als bijzondere ziektekosten bij je belastingaangifte opvoeren. Tevens kunnen deze kosten als activerende begeleiding worden uitbetaald uit het Persoonsgebonden Budget (PGB). Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.