Wat heb ik veel geleerd! Ik dacht dat ik al behoorlijk wist op natuur en survival gebied, maar nee hoor. Op de bushcraft-reis naar Zweden ben ik door Siegurd en zijn aanhang in de heerlijke bushcraft-diepte gegooid. Ik heb een tarp + hangmat (goed, met de juiste knopen enzo) op leren hangen (en erin leren slapen- en ja dat slaapt echt heel lekker), ik kan nu zelf mijn haringen maken van hout, ik heb (nog beter) met een mes leren omgaan (tja ook daar had ik nog wat in te leren), vuur maken (en hoe doe je dat dan als het giet van de lucht), hoe kook je wild op het vuur? Er waren zwammen die ik niet kende en toepassingen van natuurlijk materiaal wat ik nog niet wist. Hoe ontleed je een (grote) vis, water filteren, coiling, messen slijpen, lepels carven, (echt goed) brood bakken in een dutch oven; je tas inpakken (ja, ook daar zijn handigheidjes te leren)… en allerlei tips over goede outdoor kleding, tassen, accessoires en niet te vergeten: hoe ga je nu in het wild naar de WC? Hillarische praat natuurlijk als iedereen eindelijk zijn frustraties of handigheidjes weet te delen.
Wat mijn allermooiste ontdekking was: Ik ben erachter dat de natuur alles écht al voor ont ter beschikking heeft. En al denken we de betere oplossing te hebben gevonden (met wasmachines, kookgerei, wc’s, blindeer-gordijnen, apps die je helpen na te denken, microvezel doekjes, chemische allesreiniger, slaapmiddel, pijnstillers, tv’s en allerlei supersonische snufjes. De blanco basis mens en de natuur hebben samen alles al en de betere versie. En waar ik dan het enthousiasts over was: het gebruik van (allerlei soorten) mos (spons, theedoek, afwasmiddel, wc-papier) en de berkenzwam: daar kan je dus een pleister van af halen die elastisch is, mooi om je vinger blijft zitten, ademt, niet knelt, biologisch afbreekbaar én anti-septisch (love it!)