Wie ben ik?

Mijn naam is Roosmarijn Koelemeijer. ik woon samen met mijn vriend in de Indische buurt in Amsterdam. Ik ben opgegroeid aan het Wormer- en Jisperveld met mijn ouders en twee broers. Van jongs af aan al gek op buiten spelen, bomen klimmen, slootje springen, kanoën en zwemmen in buitenwater, mijn vader helpen in de tuin. Daarnaast was ik gek op knutselen, tekenen, schrijven én op mijn jongere neefjes en nichtjes. Een van die nichtjes noemde mij Roserijn, omdat ze mijn naam niet kon uitspreken.

Studies en werk

Toen het tijd was om een studie te kiezen werd ik altijd getrokken door twee aspecten: het sociale en het creatieve. Uiteindelijk heb ik meerdere studies gedaan die daarop aansluiten: een opleiding voor styling en fotografie en twee sociaal agogische opleidingen (Culturele Maatschappelijke Vorming en Pedagogisch werk). Naast mijn studies proefde ik van reizen, theater, tuinieren, duurzaamheid, permacultuur, leven in een woongroep, yoga, verhalen vertellen en bushcraft. In 2010 ben ik in de kinderopvang gaan werken, in 2014 ben ik daarnaast als gastouder gaan werken. Als gastouder zag ik hoe anders kinderen zijn in hun eigen veilige thuisomgeving. Ik leerde hier mijn eigen visie te ontwikkelen met betrekking tot kinderen, de opvoeding in de breedste zin van het woord: de pedagogiek.

Nieuwe uitdagingen

Ik kreeg behoefte aan meer diepgang en uitdaging, wilde iets creëren vanuit mijn eigen visie en hierin ook mijn creativiteit tot uiting laten komen. Zo ontstond in 2015 Roserijn waarin ik vooral kinderfeestjes organiseerde in de natuur met als belangrijkste elementen: educatief (weetjes en leren gebruik maken van de natuur); de beleving (verhalen vertellen en op avontuur gaan; spelen) en creatief (lekker met je handen bezig zijn). Vanuit een behoefte aan diepgang heb ik na mijn verhuizing naar Amsterdam de opleiding Kindercoach gedaan, waarin ik leerde hoe je kinderen echt zelf stappen kan laten zetten. Ook ben ik weer gaan tekenen. Het pedagogische werk en het creatief bezig zijn blijven elkaar inspireren.

Drijfveer

Mijn keuze om met kinderen te werken is al lang geleden ontstaan door het besef dat je er niet vroeg genoeg bij kan zijn om kinderen de positieve boost te geven die ze helpt in hun ontwikkeling. Kinderen bewust en enthousiast maken over hun eigen kunnen is voor mij het mooiste wat er is. Dit wil ik bereiken door ze te prikkelen en uit te dagen zichzelf te overwinnen. Kortom hun zelfvertrouwen te vergroten. Het helpt mijzelf ook, want elke keer als ik een kind of een ouder verder help, help ik mezelf ook verder. Het gaat me om inspireren en geïnspireerd worden.

Boeddhisme en Noord-Hollandse nuchterheid

Mijn creatieve en sociale eigenschappen zijn prachtig om te bezitten en soms ook heel ingewikkeld: veel ideeën, gevoelig zijn en makkelijk overprikkeld raken. Basisprincipes uit het Boeddhisme als eenvoud, vertrouwen en liefde helpen mij koers te houden. Maar niet zonder een gezond portie Noord-Hollandse nuchterheid, want soms is het gewoon zoals het is en mag je ook best even ‘moeilijk’ doen.

Natuur als kapstok

Omdat ik ben opgegroeid met natuur om heen blijft dit altijd onderdeel van mij. Ik ben me in mijn volwassen leven verder gaan verdiepen in planten – kruiden en hun medicinale werking-, eetbare planten en paddestoelen, moestuinieren, permacultuur, bushcraft en survival-techieken: hoe te overleven in het wild? Al deze wijsheden hebben betrekking op zelfvoorzienendheid en duurzaamheid. En dat is wat mij inspireert: Want wat nu als we weer helemaal op de natuur aangewezen zijn? Maar is het ook niet prachtig als je een omgeving kan creëren waarin we in onze eigen onderhoud kunnen voorzien en tegelijkertijd kunnen bijdragen aan een beter milieu? Ook dit wil ik de kinderen bijbrengen!

De natuur is er altijd. Natuur inspireert. We kunnen er altijd op terugvallen. Daarom is het ook zo verrijkend om te leren samenwerken met de natuur.